Forsikringsbetingelser

§ 1

Samtidig med indmeldelse af forsikring erlægges det fastsatte bidrag. Nye medlemmer skal skaffe synsattest inden forsikringen træder i kraft.

§ 2

De medlemmer, der genforsikrer, gælder hele forsikringsåret, mens nyforsikringer først træder i kraft, efter at vurderingsmanden har synet dyret og fundet det fuldkomment sundt. For dette syn erlægger ejeren et af bestyrelsen fastsat honorar til vurderingsmanden.

Når en ejendom i årets løb skifter ejer, gælder den tegnede forsikring året ud uden nyt bidrag, når sælgeren skriftligt erklærer sig herfor, og den nye ejer overtager forpligtelsen med hensyn til dækning af eventuelt underskud ved årets udgang. Om udtrådte medlemmers hæftelse jvf. § 6.

Hvis vurderingsmændene i tvivlstilfælde angående et dyrs sundhedstilstand eller alder forlanger attest fra en dyrlæge tilvejebragt, skal ejeren skaffe en sådan for egen regning.

§ 3

De i årets løb indkøbte eller tilbyttede dyr kan indtil forsikringsårets udløb forsikres uden særskilt kontingent, for så vidt den angivne værdi ikke overstiger den, som de sidst solgte eller bortbyttede dyr var forsikrede det for. Ved indmeldelsen til kredsformanden udsteder denne en ny police for det eller de indmeldte dyr.

§ 4

Selskabet erstatter intet dyr (føl undtagne) før det er 4 uger gammelt, men dyret kan indmeldes, når det fødes for at det kan være forsikret, når det har den nævnte alder.

Føl synes af vurderingsmændene og skal være 48 timer gamle før de synes og forsikres, og da gælder forsikringen straks – jfr. §1 og § 6.

§ 5

Regnskabsføreren sørger hver måned for at fremsende policefaktura i god tid til de medlemmer, hvor forsikringen løber, senest 10 dage inden udløb. De forsikrede dyr skal herpå betegnes så tydeligt, at forveksling ikke kan finde sted. Præmien skal være indbetalt til forfaldsdato.

§ 6

Medlemmerne vurderer selv deres dyr til forsikring, men vurderingsmændene efterser i hver deres distrikt de forsikrede dyr, og forsyner policerne med påtegning herom. Finder vurderingsmændene nogen forsikringssum at være for høj, skal dette bemærkes på policen og meddeles da til regnskabsføreren, for at de hos denne opbevarede policer også kan få påtegning herom. Vedkommende medlem kan efter ansøgning få det som følge af nedsættelse for meget betalte tilbagebetalt.

Ufødte føl kan forsikres med gyldighed til 48 timers alder for indtil 50% af maksimum for føl i henholdsvis klasse A og D. Forsikringen gælder kun i sidste halvdel af drægtighedsperioden.

Ved hoppens eventuelle død i denne periode udbetales også erstatning for forsikret føl.

Ved kastning af tvillingeføl udbetales kun erstatning for et føl.

Heste over 16 år optages ikke til forsikring.

I klasse A og D påføres hestens registreringsnr., navn, farve, køn og alder med det år, den fylder i forsikringsåret, og ingen hest kan forsikres længere end det pr ud, hvori de fylder 20 år.

Væddeløbsheste, der ikke er startberettigede pga. alder, kan ikke brugsforsikres.

Erstatning for hingste og klaphingste over 6 år, hvis dødsårsag efter vurderingsmændenes skøn hidrører fra kastrering udbetales ikke.

§ 7

Det er tilladt medlemmerne at opstalde deres dyr hos andre. I klasse A og D gælder forsikringen for kørsel, ridning, transport og opstalding hos hingst overalt i Danmark og Sverige.

Til øvrige udland kan der tegnes en tillægsforsikring på 100 %. Det skal meddeles regnskabsføreren, når dyret opstaldes et nyt sted.

§ 8

Hvis et medlem flytter til ny adresse og/eller får ny mailadresse, skal dette meddeles regnskabsføreren.

§ 9

Gælder for alle klasser (livsforsikring).

Når et medlem mister et af sine i selskabet forsikrede dyr, må vedkommende straks kontakte vurderingsmanden.

Hvis et dyr kommer legemligt til skade eller dør så langt fra forsikringsstedet, at vurderingsmændene vanskeligt kan syne det, må det synes og vurderes af nærmeste vurderingsmænd, kl. A og D udenfor Bornholm erlægges dyrlægeattest og dets signalement nøje betegnes.

Disse sender derpå dødsattesten til hjemsteds vurderingsmand til påtegning og videre besørgelse.

Er et dyr kommet til en sådan legemlig skade eller uhelbredelig sygdom, at det skal aflives i henhold til dyreværnsloven, kan kredsformanden give tilladelse til at aflive det, men har forinden, der tages endelig bestemmelse herom, ret til at tilkalde dyrlæge for at få dyret undersøgt og attest udstedt.

Udsættes selskabets overtagelse af et dyr grundet uenighed om erstatningens størrelse, henstår dyret hos ejeren for dennes regning, indtil en aftale mellem parterne er opnået. Dyret overtages og afhentes i øvrigt, når det ikke behøver nødslagtes, ved førstkommende bedste lejlighed.

Undtaget for erstatning er aflivning grundet kroniske halthedslidelser, herunder kroniske bevægelsesforstyrrelser og akut opblussen af sådanne, samt aflivning pga. karakterfejl og nymfomani.

§ 10

Gælder for klasserne AB og DB (brugsforsikring).

Der ydes dækning som anført under §9, derudover ydes erstatning for hel eller delvis kronisk uanvendelighed i henhold til dyrlægeattest. Såfremt forsikringstageren ønsker at beholde hesten udbetales maksimum 50% af forsikringssummen. Hesten er herefter udelukket fra al deltagelse i konkurrencemæssigt øjemed. Det påhviler ejeren at drage omsorg herfor.

Genforsikring kan herefter kun ske som livsforsikring til maksimum nyvurdering.

§ 11

Forsikrede dyr, som er leveret til slagtning, og som bliver kasseret, erstattes af forsikringen imod en attest.

De dyr, der slås ned, samt alle døde dyr, der erstattes, afhændes til fordel for selskabet.

Døde dyr og dyr, der ikke kan anvendes til konsum, bortskaffes for ejers regning.

§ 12

Mister et medlem et forsikret dyr henvender vedkommende sig til den lokale kredsformand, der indsender dødsattest til regnskabsføreren.

Hvis alle pengene er brugt skal bestyrelsen optage lån til dækning af beløbet. I tvivlsomme tilfælde bør formanden nægte udbetaling af en hvilken som helst erstatningssum, indtil ”den dømmende komité), eventuelt generalforsamlingen, har afsagt kendelse.

§ 13

Bestyrelsen fastsætter hvert år kredsformændenes vederlag, samt vederlag for vurdering af døde dyr. Disse udgifter skal optages på selskabets regnskab.

§ 14

Skulle det vise sig, at et medlem på en eller anden måde mishandler et i selskabet forsikret dyr, eller i en anden betænkelig grad undlader at søge dyrlæge, da må dette meddeles bestyrelsens formand, der i forening med den stedlige kredsformand har at foretage det fornødne til dettes afhjælpning. Ejeren må da rette sig efter de givne pålæg.  Er det ikke efterkommen inden 8 dage efter det givne pålæg, kan en del om ikke al erstatning, frakendes ejer i tilfælde af dyrets død i overensstemmelse med forsikringsaftalelovens §20 og §51, ligesom ejer kan udelukkes af selskabet med 8 dages varsel.

§ 15

Årsbidrag beregnes i procent af forsikringssummen. Alle selskabets tilhørende midler skal være anbragt på indlån eller folio i bornholmske pengeinstitutter. De penge, der i årets løb indkommer ved efterforsikringer, skal løbende hver måned anbringes på samme måde.

§ 16

Medlemmerne underskriver på årsangivelsen en erklæring, sålydende: ”Idet undertegnede herved på ære og samvittighed erklærer, at de af mig forsikrede dyr ikke, efter hvad jeg ved, for øjeblikket lider af nogen som helst skjult sygdom eller anden legemlig skade, som kan forårsage dyrets ufrugtbarhed og død, bevidner jeg tillige, at jer er, venter at blive ejer af, at jeg har, eller venter at få, rådighed over de nævnte dyr, ligesom også at de ved disse anførte værdier såvel som alder er angivne efter min bedste overbevisning. Derfor lover jeg og forpligter mig til, at holde vedtægterne hos Bornholms Heste- og Kreaturforsikring, gensidigt, efterrettelig i enhver henseende.”

Misligholdelse af ovenstående erklæring medfører, at vedkommende med en uges varsel af bestyrelsen kan udelukkes af selskabet, dog kan spørgsmålet om genindtrædelse forelægges førstkommende generalforsamling.

 

Vejledning for regnskabsfører, kredsformænd og vurderingsmænd.

Når et dyr indmeldes i stedet for et andet, skal det udgåede dyrs navn og registreringsnummer være angivet.

Kredsleder og evt. vurderingsmænd skal ved ovennævnte forhold påse, om der skal betales ekstra præmie.

Kredsformændene sørger for, at  nye medlemmer får eksemplar af selskabets vedtægter.

Vurderingsmændene skal på dødsattesten påføre policenummer og dyrets navn og registreringsnummer samt påføre om dyret er aflivet eller slagtet.

 

Foranstående forsikringsbetingelser for Bornholms Heste- og Kreaturforsikring, gensidigt, er godkendt med rettelser på generalforsamlingen den 11. juli 2023 og træder i kraft ved godkendelsen.

Bestyrelsen:

Johnny Jensen, Jens Ole Riis, Anne Marie Bohn Hansen, Vikki Blohm, Søren Koch, Holger Kofod, Torben Dahl Pedersen

Kontakt os for at høre om mulighederne

Vi ønsker også DIG velkommen som forsikringstager.